Bine aţi venit pe site-ul nostru Goji Land Romania !!!

 

Suntem o iniţiativă familiară, începută în 2010, pentru obţinerea de arbuşti goji şi înfiinţarea unei plantaţii, implicit pentru obţinerea de material genetic de înmulţire de calitate în pepiniera goji proprie. Nu am avut cunoştinţe despre această plantă şi nu am găsit literatura de specialitate, dar ne-am încurajat spunându-ne, că şi secretul viermelui de mătase a fost dezvăluit de europeni, deci să nu ne pierdem speranţele.

Am pornit din seminţe, din soiul Lycium Barbarum, ce cresc pe versanţii Himalayei, provenite de la un producător horticol din Canada, ce le-a adaptat condiţiilor meteo extreme de acolo. Din 50 mii de buc de seminţe am amenajat o pepinieră cu cca 2500 plante, din care după o selecţie, am pornit înmulţirea prin butaşi, din plantele cele mai viguroase și în noiembrie 2011 am plantat primele 800 buc in livadă.

În anul 2012, am reuşit să ne extindem pe o suprafaţă de cca 2,5 ha. Deşi am practicat o tăiere de rărire intensă, pentru a permite dezvoltarea plantei tinere şi nu a fructului, am obţinut o primă recoltă de goji. Dupa fructificarea pomilor, am trecut in 2013, la o nouă selecţie şi schimbare a pomilor care au avut o fructificare mai mică decât media celorlalte plante din livadă şi obţinerea butaşilor numai din aceste plante selectate.

Lucrând in tehnologie bio, fară chimicale, am avut un atac masiv de insecte și ciuperci, care ne-au afectat întreaga plantaţie şi am fost nevoiţi să tăiem şi să ardem cca 80% din pomi, pentru a scăpa de boală, ceea ce a dus la decojirea pomilor, producându-se astfel o selecţie naturală.

Cei rămaşi şi-au revenit in mod spectaculos,chiar au fructificat,devenind imuni la boala.Din aceste plante,am încercat înmulţirea prin metoda,,in vitro,,cu ajutorul Statiunii de Cercetare si Dezvoltare Pomicola Cluj ,care in februarie 2014 ne vor livra câteva mii de plante,din care ne vom putea extinde,treptat pe cele 12.5 ha pregătite pentru plantaţie.

Din acest soi obţinut de noi, după atâta trudă şi eşecuri,pe care il vom omolga ca soi cât de curând,pentru a obţine certificat european.

 

Familia Kolbaszer

Goji Land Romania