keywords: Lycium Barbarum, Lycium Chinense, plante goji, arbusti goji, fructe goji, plantatie goji, pepiniera goji, goji romania, cultivare goji, infiintare plantatie goji, goji berry, goji berry romania

 

Intro banner

 

 

Bine aţi venit in Goji Land Romania !!!

Comunitatea cultivatorilor de Goji

 

 

 

Daca va place site-ul nostru, va rugam sa ne dati un Like pe Facebook!

 

Translate to English

 

MISIUNE: Am infiintat forumul pentru a documenta o baza de informatii despre aceasta planta minunata, ceea ce nu se poate gasi niciunde pe net sau biblioteci. Aici impreuna cu ceilalti colegi cultivatori, ne putem impartasi esecurile si succesele noastre bazate pe experiente proprii, documentate cu poze, ca si ceilalti cultivatori incepatori sau avansati sa invete din acestea, sa evite gresile facute de ceilalti, fiindca incepatorii de azi vor fi profesionistii de maine..

DESPRE NOI: Suntem o iniţiativă familiară, cu sediul in Ciuperceni, jud. Satu Mare, începută în 2010, pentru obţinerea de arbuşti goji şi înfiinţarea unei plantaţii goji, implicit pentru obţinerea de material genetic de înmulţire de calitate în pepiniera goji proprie. Nu am avut cunoştinţe despre această plantă şi nu am găsit literatura de specialitate, dar ne-am încurajat spunându-ne, că şi secretul viermelui de mătase a fost dezvăluit de europeni, deci să nu ne pierdem speranţele.

INCEPUTUL: Am pornit din seminţe, din soiul Lycium Barbarum, ce cresc pe versanţii Himalayei, provenite de la un producător horticol din Canada, ce le-a adaptat condiţiilor meteo extreme de acolo. Din 50 mii de buc de seminţe am amenajat o pepinieră cu cca 2500 plante, din care după o selecţie, am pornit înmulţirea prin butaşi, din plantele cele mai viguroase și în noiembrie 2011 am plantat primele 800 buc in livadă.

CONTINUAREA: În anul 2012, am reuşit să ne extindem pe o suprafaţă de cca 2,5 ha. Deşi am practicat o tăiere de rărire intensă, pentru a permite dezvoltarea plantei tinere şi nu a fructului, am obţinut o primă recoltă de goji. Dupa fructificarea pomilor, am trecut in 2013, la o nouă selecţie şi schimbare a pomilor care au avut o fructificare mai mică decât media celorlalte plante din livadă şi obţinerea butaşilor numai din aceste plante selectate.

OBSTACOLE: Lucrând in tehnologie bio, fară chimicale, am avut un atac masiv de insecte și ciuperci, care ne-au afectat întreaga plantaţie şi am fost nevoiţi să tăiem şi să ardem cca 80% din pomi, pentru a scăpa de boală, ceea ce a dus la decojirea pomilor, producându-se astfel si o selecţie naturală pe deasupra selectiei facute de catre noi.

Am invatat din esecul anterior, pe anii ce urmeaza vom fi pregatiti mai bine, avand culturi de lavanda si alte plante deterante intre randuri, precum si plante ce atrag insecte beneficiale, care se hranesc pe daunatorii plantelor, cum ar fi afidele sau acarienii, precum si alti agenti de intimidare si tratamente bio. Anul acesta suntem gata cu cateva mii de clonuri din soiul nostru cel mai viguros, continuand extinderea plantatiei.

SUPORT STIENTIFIC: Dr. Bradley Dobos de la Institutul de Cercetare Botanica si Medicina Tibetana Tanaduk,

Dr.ing. Doina Clapa si Dr. biolog Alexandru Fira de la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare Pomicola - SCDP Cluj Napoca

REALIZARI: Acest subsoi obţinut de noi prin selectare genetica (precum si naturala), am denumit Lycium Barbarum ERMA. După multa trudă şi eşecuri, omologarea ca soi este in proces,pentru a obţine certificat european, precum si certificarea ISO 9001 in curand.

PLANURI: Extinderea plantatiei la 12 Hectari, Infiintarea unei uzine de procesare

 

ASOCIATIA CULTIVATORILOR DE GOJI:

 

La 15 Noiembrie 2014 a avut loc prima intalnire anuala a cultivatorilor Goji, unde s-a discutat infiintarea asociatiei cultivatorilor goji. Scopul crearii asociatiei producatorilor de goji este de a ajuta raspandirea culturii acestei plante, atat in tara cat si peste hotare, prin predarea tehnologiei de inmultire si cultivare celor ce vor sa devina producatori, de a recumpara recolta de fructe si frunze, de a proteja fluctuatia pretului de pe piata, de a valorica un produs cat mai finit, de a reprezenta producatorii in relatia cu diferite organizatii interne si internationale.

 

 

PUNCT DE VEDERE: Pentru a evita neintelegeri si probleme de comunicare, dorim sa precizam: Cu toate ca nu suntem impotriva cultivarii plantei goji din seminte (deoarece si noi asa am pornit la inceput), din proprie experienta putem spune ca metoda inmultirii prin butasi selectati sau prin clone meristemice dintr-un soi selectat, este o metoda mult mai buna de propagare goji pentru infiintarea de plantatii pentru profit din cauze calitative, deoarece astfel se poate evita in primul rand diversificarea plantei (fenomen observat in cazul semintelor) in detrimentul calitatii si productiei, precum si evitarea de ani de lucru si bani pierduti (vezi Importanta selectiei plantelor si formarii bazei genetice, precum si Infiintarea plantatiilor din Seminte vs. Butasi selectati) de aceea, ne-am hotarat ca in cadrul asociatiei noastre sa propagam numai din subsoiul ERMA, ce a fost selectat si a corespuns testelor facute de clientii potentiali din industria farmaceutica

FORUM: Va rugam sa va inregistrati un cont gratuit pe forum pentru a avea acces la mai multe optiuni (cum ar fi chat-ul) sau va puteti autentifica si cu contul dumneavoastra de Facebook sau Yahoo in partea dreapta-sus (detalii AICI). Dupa ce v-ati inregistrat va rugam sa faceti o scurta auto introducere la sectiunea Introducere, cu descrierea planurilor sau realizarilor voastre si va rugam sa mentionati cum ati gasit pagina noastra. Cei care au deja plante, pepiniere, plantatii, etc. va rugam sa deschideti un jurnal de cultivare la sectia Proiecte - Jurnale de Cultivare

Pentru informatii tehnice in legatura cu site-ul nostru, cum ar fi postare, atasarea de poze, etc. gasiti AICI si la Intrebari frecvente FAQ

 

Va rugam sa cititi toate articolele de pe forum inainte de a posta intrebari !!!

 

Va dorim distractie placuta !

Cu respect

Familia Kolbaszer

Goji Land Romania

 

Portal - Forum - Produse

 

Googlepage: GooglePullerPage
cron