Boala Damping-off

[ Facebook comments]

Propuneti intreabarile dvoastra in legatura cu identificarea si tratamentul plantelor bolnave..









.

Moderator: bernard

Boala Damping-off

PostAuthor: bernard » Mon Feb 16, 2015 12:02 am

Salut gojinari!

Primavara se apropie, pentru cei ce pornesc din seminte, cum am promis, va aduc azi cateva informatii utile despre damping-off, o boala intampinata dupa sau chiar la germinarea semintelor.

damping-off.jpg
damping-off.jpg (25.87 KiB) Viewed 47557 times


Damping-off este o conditie unde rasaduri ce apar sanatoase se ofilesc dintr-una. Este datorita unui atac de ciuperci. Boala nu este vizibila, numai dupa ce e deja prea tarziu, o conditie ce este de obicei fatala, dar se poate prevenii destul de usor.

damping-off1.jpg
damping-off1.jpg (25.38 KiB) Viewed 47557 times


Primul semn ca damping-off este prezent, apare cand multe plante nu ies la suprafata. Daca semintele sunt atacate inainte sa germineze, ele devin moi, ca terciul, isi schimba culoarea spre maro inchis si se descompun. Rasaduri ce au germinat se ofilesc si mor. Daca rasadurile sunt atacate dupa ce se ivesc, tesutul de pe tulpina (pe partea ce este aproape de sol), se descompune si este slabit, de obicei cauzand rasturnarea si moartea plantelor. Cand numai radacinile se descompun, plantele mai stau drept pt un timp, dar cresterea este pipernicita si eventual se vor ofili si vor murii. Pe cum cresc plantele, ele devin din ce in ce mai putin susceptibile la patogenii de damping-off.

Acesti patogeni sunt prezenti in general in fiecare sol. Acestia supravietuiesc pe materie organica moarta si produc spori ce supravietuiesc pe un timp indelungat. Tesutul tanar al rasadurilor nu este prea rezistent la infectii cand plantele cresc intr-un sol rece si umed. Deci acesti patogeni se ascund si asteapta in solul nostru, conditiile favorabile cresterii lor.

damping-off2.jpg
damping-off2.jpg (4.7 KiB) Viewed 47557 times
damping-off3.jpg


Sunt mai multe tipuri de ciuperci ce cauzeaza acest damping-off, sunt 3 care sunt mai frecvente si anume: Rhizoctonia solani, Pythium spp si Fusarium solani. Pe cand toate sunt diferite, ele prospera in conditii prea umede.

Rhizoctonia solani: Se gaseste in toate solurile naturale, vine la viata cand solul este umed si cald. Rasadurile infectate vor avea leziuni pe tulpini, unde atinge solul, sau imediat sub nivelul solului.

Pythium: prospera in soluri reci, supra-udate cu drenare proasta. Produce un putregai umed, fara miros ce face portiunea exterioara a radacinilor sa devina neagra si vascoasa. Pythium poate supravietui in soil pe ani de zile.

Fusarium: ramane activ pe perioade de timp mai lungi, favorizand soluri mai acidice, grosiere si fertilizate prost. Semintele infectate de obicei nu germineaza, devin moi si eventual se dezintegreaza. Leziuni umede, de culoare inchisa apar pe tulpini, cauzeaza fenomenul de "tulpini de sarma", unde tulpina devine mult mai subtire deauspra leziunilor, ce cresc pana rasadul moare.

Aceste infectii se transmit cu usurinta cand folosim unelte de gradinarit (de afara) nesterilizate sau ghivece murdare. Inainte de plantare, sterilizati ambele folosind o solutie slaba de hidrogen: 10 ml de peroxid de hidrogen (H2O2) la un litru de apa. Lasati solutia pe unelte si ghivece pe timp de 5 minute, clatiti si uscati la aer.

Sterilizarea amestecului de pamant in care pornim semintele reduce sporii de ciuperci si alte probleme. Amestecurile comerciale nu sunt sterilizate in mod necesar, in special dupa ce ambalajul a fost dechis.

Puteti steriliza amestecul in cuptor, folosind talere sau tavi de gatit si un termometru cu ajutorul caruia se monitoreaza temperatura interna. Se recomanda incalzirea amestecului (pasteurizare) la o temperatura interna de 82-93 grade Celsius pe timp de 30 de minute.

Se zice ca se poate face acelasi lucru si cu un cuptor de microunde, dar eu personal nu as recomanda acest lucru, din cauza ca ar afecta si microorganismele benefice din sol.

Multi recomanda indepartarea cupolelor de germinare imediat dupa germinare, sau punerea a mai multor gauri de ventilatie pe cupole. Aceste gauri vor crea ceva curent de aer si vor elimina umiditatea prea mare. Cupolele pot fi indepartate complet dupa ce rasadurile au cateva seturi de frunze sanatoase.

Supra-udarea poate fi fatala, deci cum atingem echilibrul perfect de umiditate? Domnul Maurice Bergeron, un horticulturist de la Cramer Nurseries din Montreal, recomandeaza udarea de dedesubt: "Puneti rasadurile intr-o tava, turnati apa in tava si lasati-le sa se imbibe pe timp de 15-20 de minute. Dupa acesta, se toarne excesul de apa, pentru ca nu vrem sa avem apa statatoare, ce poate activa ciupercile dormante."

De asemenea ne sfatuieste impotriva supraaglomerarii: "Rasadurile au nevoie de spatiu, daca sunt supraaglomerate, acestea nu se vor usca destul de rapid, ceea ce poate incuraja cresterea sporilor de ciuperci."

Evitati supraudarea!

Dupa ce plantele se ivesc, rariti-le pentru o circulatie a aerului intre rasaduri. Evitatic fertilizarea cu prea mult nitrogen!

Acoperiti suprafata amestecului cu nisip sau pietris, pentru a tine suprafata relativ uscata.

Daca e posibil, creati o briza indirecta cu un mic ventilator oscilant de cateva ori pe zi.

Furnizati multa caldura si lumina, pentru ca sa germineze si sa se dezvolte rapid. Damping-off afecteaza numai rasadurile.

Indepartati imediat plantele sau tavile afectate.

Prevenirea este mult mai usoara decat tratamentul. Am gasit o solutie bio, ceea ce se zice de a fi eficienta:

Musetel: In mod natural contine mult sulf, acest ceai popular este un fungicid natural. Faceti o infuzie cu 3 saculete de ceai de musetel, imbibati pe timp de 20 de minute, dupa care pulverizati rasadurile cu ele.

Scotisoara: stropind suprafata solului cu scortisoara pulverizata va oprii damping-off-ul. De asemenea si acesta este un fungicid natural. Aceasta aplicare se face numai o data.
Gradinarul organic Doug Green recomandeaza folosirea usturoiului, acesta fiind un alt fungicid natural. Tocati cateva catei de usturoi, fierbeti-le in cca 3 cm de apa, raciti amestecul si folositi ca apa de udare la rasaduri.

Damping-off-ul se controleaza in primul rand prin salubritate buna, material de plantare de inalta calitate si controlarea de mediu. Damping-off-ul este si mai rau cand solul este foarte umed sau compactat. Preparati tavile sau paharele de plantare intr-un fel sa aiba drenare buna.
Plantati cand temperaturile sunt favorabile pentru cresterea rapida a rasadurilor sau amenajati mediul in mod corespunzator, in cazul ca incepeti indoor. Plantarea nu prea adanca creste rata germinarii afara in conditii marginale. Plantarea adanca poate intarzia germinarea si ivirea rasadurilor si poate agrava damping-off-ul. Nu faceti transplantari in solul reci si umede.

Surse:
http://www.canadiangardening.com/ , http://www.ipm.ucdavis.edu/ , http://gardening.about.com/ , http://davesgarden.com/
User avatar
bernard
Administrator
Administrator
 
Posts: 1273
Images: 13
Joined: Mon Feb 17, 2014 1:42 am
Cash on hand: 22,687.67
Bank: 1,311.13

WARNING

This thread has 2 replies

You must be a registered member and/or logged in to view this response.


Register or Login

 

Membrii inregistrati, va rugam sa folositi butonul POSTREPLY (RASPUNS) de mai sus, pentru a adauga un raspuns, pentru ca acesta este salvat in baza de date a forumului si astfel textele vor fi incluse in cautari la Search, Posturi Recente, etc. si face urmarirea posturilor si raspunsurilor mult mai usoara, deoarece sunt deja categorizate pe baza topicelor, pe cand comment-urile Facebook se pot cauta numai pe FB.. Multumim!

Vizitatori, ce nu au un cont inregistrat, folositi comment-urile Facebook de mai jos, dar recomandam sa va inregistrati si sa deveniti un membru al comunitatii noastre !

 

leave a comment

Return to Diagnostica Plante Bolnave - Sick plant diagnostics

Who is online

Registered users: Bing [Bot], Google [Bot]

Googlepage: GooglePullerPage
cron