Cartita - Talpa europaea

[ Facebook comments]

Propuneti intreabarile dvoastra in legatura cu identificarea si tratamentul plantelor bolnave..

.

Moderator: bernard

Cartita - Talpa europaea

PostAuthor: bernard » Mon Oct 12, 2015 7:29 pm

Salut dragi colegi!

Nicu si probabil si altii, au probleme cu cartite, de aceea incep un topic nou unde putem adauga metode pentru controlul lor. Incep cu cateva detalii despre aceste animale si niste metode de control, daca mai stiti sau gasiti altele va rog se le adaugati aici.

Dauna cauzata de cartite poate deveni o problema frustranta pentru gradinari. Cartitele sunt prezente cand o serie de tunele rotunjite, cu un diametru de 8-12 cm, apar in gradina pe suprafata solului (insotite de musuroaie de sol). Cartitele nu sunt considerate animale daunatoare, ele aerisesc si afaneaza solul si elimina larvele de insecte destructive, precum ajuta in imbunatirea drenajului intern al apei din teren. Ele devin o problema in gradina deoarece pot dezradacina plantele noastre pretioase de goji si mananca ramele atat de benefice pentru solul nostru.

wikipedia wrote:
Cârtița (Talpa europaea) este un mamifer insectivor din familia talpide (Talpidae) adaptat la viața subterană, săpând în pământ galerii care formează o rețea complicată care converg spre un culcuș central. Pământul din galerii este scos la suprafață, unde formează mușuroaiele caracteristice.

Are o lungime mică de 115-158 mm (cap + trunchi) și o greutate de 47-100 g. Poate trăi 3-5 ani. Corpul este cilindric și blana neagră catifelată; membrele anterioare sunt scurte, cu gheare puternice, adaptate săpatului, iar capul este conic, cu bot alungit și ochi foarte mici; pavilionul urechilor lipsește, iar mirosul și auzul sunt foarte fine.


Cu exceptia sezonului de reproducere primavara devreme, cartitele de obicei traiesc singuri, deci tunelele multiple din gradina de obicei apartin unei singure cartite.

Ca sa scapam de cartite, trebuie sa descoperim modul lor de viata. Cartitele in mod constant construiesc tunele noi si se poate sa nu foloseasca acelasi tunel de 2 ori. Putem gasi musoroaie de intrare si de iesire, ce de obicei sunt rotunde si simetrice, tip vulcan. Gaura de obicei are pamant in ea, dar ramane vizibila. Musuroaiele sunt conectate la piste principale ce sunt folosite in mod repetat de cartita. Aceste piste sunt la o adancime de 30-45 cm si nu sunt vizibile de obicei.

wikipedia wrote:
Cârtițele sunt animale complet carnivore (vermivore, insectivore). Stăpânite mereu de nevoia și pofta de mâncare mănâncă orice vietate pe care o găsește săpând în pământ sau mai rar pe suprafața solului.

Hrana predominantă a cârtiței o constituie râmele, care reprezintă peste 90% din componența hranei. Se hrănește și cu insecte adulte și larvele lor, moluște terestre (melci etc), crustacee terestre, miriapode, furnici și ouăle lor, care toate la un loc nu depășesc 5-10% din hrana cârtițelor.


Daca cartita este prezenta este din cauza ca avem un teren bun, plin de rame. :coolnew: Cartitele prefera soluri umede si nisipoase argiloase decat solurile uscate si grele lutoase argiloase.

Scaparea de cartite de obicei inseamna eliminarea doar a unei sau doua cartite, deoarece cum am mai spus ele sunt singuratuce si nu traiesc in comunitati. Numarul de musuroaie nu este un indicator pentru numarul de cartite.

Cartitele sunt cel mai active de la ora 2-7 dimineata, 11-4 dupa masa si seara la 8-11.
Din cauza ca cartitele petrec majoritatea timpului in intuneric, au o vedere limitata, dar un simt de miros perfect. Acesta sensitivate pentru anumite mirosuri se poate folosi impotriva lor. Un agent de respingere ce se poate folosi impotriva lor este un spray cu ulei de ricin, dat cu spray peste tot in gradina si dealungul tunelelor se zice de a fi un mod efectiv pentru descurajarea lor. Se prepareaza un amestec de 2 linguri de detergent de vase cu un pahar de ulei de ricin in 4 L de apa. Se aplica o data pe luna si dupa ploi ca o masura preventativa.

De asemenea se zice ca o alta metoda bio preventiva ar fi plantarea de Fritillaria camschatcensis (https://en.wikipedia.org/wiki/Fritillar ... chatcensis) sau plantarea de usturoi.

Dupa metodele compatimitoare :crynew: sa trecem la cea mai efectiva metoda, folosirea capcanelor.

Pentru a fi efectivi in folosirea capcanelor, trebuie sa gasim tunelele active. Nivelam musuroiul si verificam in ziua urmatoare daca a crescut din nou. Dupa ce localizam tunelele active anplasam capcana in gaura.

Sunt multe tipuri diferite de capcana comerciale ce se pot achizitiona, dar am gasit un video excelent ce demonstreaza o metoda simpla si ieftina, cu un tutorial DIY despre cum se face o capcana din sarma:

Watch on youtube.comEu zic ca-i destul de meserias :biggrim:
User avatar
bernard
Administrator
Administrator
 
Posts: 1273
Images: 13
Joined: Mon Feb 17, 2014 1:42 am
Cash on hand: 22,687.67
Bank: 1,311.13

WARNING

This thread has 5 replies

You must be a registered member and/or logged in to view this response.


Register or Login

 

Membrii inregistrati, va rugam sa folositi butonul POSTREPLY (RASPUNS) de mai sus, pentru a adauga un raspuns, pentru ca acesta este salvat in baza de date a forumului si astfel textele vor fi incluse in cautari la Search, Posturi Recente, etc. si face urmarirea posturilor si raspunsurilor mult mai usoara, deoarece sunt deja categorizate pe baza topicelor, pe cand comment-urile Facebook se pot cauta numai pe FB.. Multumim!

Vizitatori, ce nu au un cont inregistrat, folositi comment-urile Facebook de mai jos, dar recomandam sa va inregistrati si sa deveniti un membru al comunitatii noastre !

 

leave a comment

Return to Diagnostica Plante Bolnave - Sick plant diagnostics

Who is online

Registered users: No registered users

Googlepage: GooglePullerPage
cron