Intrebari si raspunsuri frecvente goji

[ Facebook comments]

Bine ati venit pe forumul nostru, dedicat cultivarii plantei Goji
Membri noi, va rugam sa post-ati o scurta introducere despre D-neavoastra aici !.

Moderator: bernard

Intrebari si raspunsuri frecvente goji

PostAuthor: Emeric » Fri Mar 14, 2014 12:04 am

1. Cat de rentabilă este cultivarea de goji?In primul rand trebuie sa stii cărui segment de piața vrei sa te adresezi, ind. farmaceutice, cosmetice sau vrei sa comercializezi fructe proaspete in caserole sau uscate, prin lanț de magazine sau supermarketuri, pentru a știi dacă folosești tehnica de cultivare bio, în funcție de cerințele clienților.

Plantele trebuiesc atent selecționate, sa fie viguroase, rezistente la boli, sa aibă o fructificare corespunzătoare, toate aceste condiții nu se pot obține decât in câțiva ani într-o pepiniera și o plantație experimentala, unde se face o selecționare corespunzătoare pentru a obține plante cu aceste caracteristici esențiale într-o afacere, de a avea o baza genetica de înmultire. Metoda de înmulțire, pentru a obține plante cu caracteristici identice, trebuie să fie prin butași sau , , in vitro, , singurele metode ce retransmit caracteristicile plantei mame.

Orice cultura horticola, afini, cătina, goji, din punct de vedere economic, este recomandat pe o suprafața de 3 ha, pentru a avea o cultura rentabila, chiar și în anii când condițiile climaterice nu sunt corespunzătoare, iarna geroasa, primăvara ploioasa, vara secetoasă.Rentabilitatea este influențata si de metoda de cultivare aleasă:


- semiintensivă-unde distanta intre rânduri este de 4 m si de 2 m pe rand, unde densitatea este de cca. 1200 plante/ha
- intensiva-unde distanta dintre rânduri este de 2m si 1, 5 m pe rând, unde densitatea este de cca. 3000 plante/haProductivitatea unui arbust goji este subiect controversat, intre puținii autori de literatură de specialitate și între comercianții de plante, unii estimează producții de 2 kg/pom la maturitate, alții 10 kg/pom. Deși plantația noastră, în noiembrie a avut 2 ani de la plantare și deși am aplicat o taiere de rărire în exces, pentru a permite plantei să-și măreasca vigurozitatea și să-și dezvolte trunchiul și rădăcinile, în urma fructificării din primul și al 2-lea an, estimăm o producție de 3-5 kg/plantă, la maturitate, începand din anul 5 de la plantare.

Profitabilitatea plantației creste în măsura gradului de procesare a fructelor in ferma, obținere de suc prin presare, de pasteurizare si ambalare a sucului, ce poate fi virat pe piața, de obținerea de gojinată si chiar șampanie prin fermentare. Din montul obținut in urma presării, se poate obține gem, materie foarte căutată de fabricile de conserve, ce importa goji uscat si îl rehidratează, dar fiecare mod de procesare duce inevitabil la pierderea calitătii. Dacă folosești tehnologia bio si polenizarea cu albine, atunci fructele proaspete le poți conserva cu mierea obținuta de la albine, metoda de conservare dovedita din mormintele faraonilor, alt produs la care creste cerința pe piața europeana

Prețul fructelor si produselor din goji, va creste începând cu data de 1 ianuarie 2014, odată cu introducerea noilor taxe vamale aplicate importurilor din China, cei mai mari producători.

2. Dacă se poate cultiva goji in Europa si la noi in tara?

Da, este o plantă rezistenta la condițiile climatice, la trei luni de la plantare, în feb 2012 a fost -27 grade Celsius și în iulie +40, iar pierderile din cauza aceasta au fost nesemnificative. Să nu uitam, că patria nativă a fructului, sunt versanții din Himalaya, la peste 4000 de m altitudine și zona cu cea mai mare producție mondială de goji, provincia Ningxia (Mongolia Interioara), are o climă aridă, cu ierni reci și veri calde. Plantele noastre provin din Canada, unde au fost aclimatizate, tară cu o clima cu temperaturi extreme, iar prima plantație in Europa a fost înființată în Elveția. Momentan în Spania (Andaluzia)este cea mai mare plantație de goji ca suprafața, dar plantații mai mici și pepiniere se găsesc în Polonia, Germania, Serbia, Croația, Grecia, Bulgaria, țari cu clime diferite.

3. Necesită planta goji sistem de irigare, este o planta cu nevoie mare de apa?

Nu este neaparat nevoie sa ai sistem de irigare, goji este o planta , care doar în primul an, după plantare are nevoie de apa, până se prinde și începe să se dezvolte rădăcina si trunchiul;la maturitate, rezistă destul de bine la secetă. Sistemul de irigare, prin tub de picurare, prin care poți să obții si fertigarea plantei, este necesar la plantații de peste 0, 5 ha, pentru a economisii timp si mâna de lucru, pentru a uda planta în timp oportun, mai ales în lunile iulie-august, când planta este în floare și vrem o producție mai mare la fructe. O udare în exces sau o băltire a apei pe sol, duce la afectarea rădăcinei, apare putregaiul rădăcinilor, in schimb la plantare este neaparat nevoie de mocirlire a rădăcinilor.
4. După cât timp de la plantare se poate culege prima recoltă?


Dacă ai plante viguroase și ai oferit un sol cu Ph de 6, 5-8, irigare, loc cu expunere lungă la soare, o tundere corespunzătoare, atunci ai șanse sa apară recolta din primul an, asa cum s-a întamplat in plantația noastră in toamna anului 2012. Atenție, o fructificare timpurie este in dauna dezvoltării plantei tinere, putând duce la ruperea ramurilor laterale sub greutatea fructelor, de aceea este necesar în anul I și II , o tundere de rărire si a ramurilor ce fructifica. Unii butași, rezultați in urma tăierilor din februarie 2011

Snapshot - 60.jpg
Snapshot - 60.jpg (97.63 KiB) Viewed 370674 times

Snapshot - 61.jpg
Snapshot - 61.jpg (71.79 KiB) Viewed 370674 times


care au prins radăcina și s-au dezvoltat viguros în vara, spre surpriza noastră au dat flori și fructe, cât se aflau in "scoală". Începand din anul III de la plantare se poate astepta la o fructificare mai serioasă, dacă ai executat stropirile la timp de câte ori a avut nevoie planta și ai efectuat fertigări ca să menții PH solului cât mai ridicat.

5. Dacă este piața de desfacere și prețul/kg, la cine vând producția

Cerința pe piață este foarte mare, este ascendentă, se caută fructe proaspete în caserola de către supermarketuri ( momentan doar firma spaniolă GojiVital, este capabilă să livreze ) în toată Uniunea Europeană, cea mai mare cantitate de fructe se vinde totuși în stare uscată, care nu necesită o logistică de distribuire sofisticată ( cameră frigorifică de depozitare, raft și transport frigo ). În ambele cazuri, proaspăt sau uscat, cerința este ca boabele de goji să aibă mărimi asemănătoare, culoarea lor sa fie la fel, ce presupune o sortare a fructelor, mecanizat sau manual, mărind costurile de producție.

O cerința mare, pe piața interna și europeană, este pentru sucul și gemul de goji obținut din fructe proaspete, datorită faptului că în Europa nu sunt momentan plantații mari, ce ar putea asigura în cantitați suficiente fructe proaspete pentru obținerea acestor produse, iar transportul în containere frigorifice a fructelor proaspete, din Asia, este foarte costisitor. Producătorii europeni de gem de goji, importa din China fructe uscate, pe care le rehidratează și produc gemul, la un preț ridicat influențat de cheltuielile de transport, dar apar noi producători ( din 2013,inclusiv la Topoloveni ) pentru a acoperi cererea crescută de pe piață.

Un produs nou, căutat tot mai mult de cunoscătorii și consumatorii acestui fruct, este mierea cu goji, ce se consumă dimineața pe stomacul gol, produs și la noi în țara de numeroși apicultori cu rețete proprii, în cazul lor, mai multa miere și mai putine fructe uscate ( excepția este un producător și vânzator de plante goji din sudul țarii, ce are fruct proaspăt ) .

O cerința mare este pentru ceaiul de goji, obținut din frunze și lăstari tineri ce nu au apucat să se lemnifice, prețul lor ajungând până la 100 euro/kg, influențat de faptul ca doar acei producători pot livra pe piața, care au propriile pepiniere și înmultirea plantelor goji o fac prin butași, care în toată perioada de vegetație au frunze obținute prin fazonarea butașilor. O cantitate mai mică de frunze pentru ceai, peste nevoile proprii, se poate obține și din lăstarii obținuți din tăierea de rărire , efectuată în perioada de vară, a lăstarilor ce nu au flori și nu fructifică, doar consuma hrana de la restul plantei.

Prețul de vânzare, diferă în funcție de nivelul de procesare, a tehnologiei de cultivare ( dacă folosiți tehnologia bio, aveți acces pe piața ind. farmaceutice și cosmetice ) , en gros sau cu amănuntul, prin intermediari sau direct la beneficiari ( magazine cu produse bio, fabrici de conserve, de medicamente ) . Prin mărirea taxelor vamale de protectie, aplicate tuturor produselor din China ( 1 ian.2014 ), implicit asupra fructelor uscate și sucului de goji, de către Uniunea Europeană, se așteaptă o creștere a prețului pe piața europeană a produselor și fructelor de goji, de reorientarea comercianților și procesatorilor spre producătorii europeni.

O soluție, pentru a putea influența și a contracara eventualele fluctuații a prețurilor de vânzare, ar fi o formă de asociere, asociație națională a producătorilor, înființarea unei cooperative agricole a producătorilor ( formă larg răspândită în uniune ), care ar putea negocia avantajos cu cumpărătorii, deoarece ar cumula cantitatea totală a mai multor producători interni. La masa negocierilor, prima întrebare a unui beneficiar ( comerciant,procesator,distribuitor ) este ce cantitate poți asigura, în ce perioadă, dacă asiguri livrare constantă după graficul stabilit, la calitatea cerută și abia la urma trece la preț.
Pentru cei ce respectă tehnologia bio și nu folosesc chimicale, care au o cantitate semnificativă de suc, au șansa de a încheia contracte ferme cu ind. farmaceutică, chiar pe mai multi ani. În anul 2012, am dus monstre de suc de goji, unei firme cu o producție de capacitate medie a medicamentelor din uniunea europeană, ce importă în prezent sucul din Nepal și după ce a fost satisfacut de calitatea monstrelor, prima lor intrebare a fost dacă pot să le livrăm 40 t/an, cantitate ce o prelucrează ei.Din experiența noastră de până acum, pentru a obține aceasta cantitate de 40 t de suc, este nevoie de 60 t de fruct proaspăt, însemnând producția unei plantații semiintensive de goji de 10-12 Ha, aflată în anul 4-5 de la plantare.
6. Valoarea reală a investiției într-o plantație?

Acest subiect este foarte mult dezbătut de cei interesați de înființarea unei plantații, de cei care au demarat o mini plantație și vânzătorii de plante goji, care avansează diferite sume pe unitatea de măsura a terenului, în planurile de afaceri. Valoarea investiției diferă într-adevăr, în funcție de forma de proprietate a terenului, de starea terenului la începutul amenajării ( eventualele defrișări, amenajări de șanțuri colectoare și protecție a apei pluviale etc. ), planiometria terenului, compoziția solului vizavi de necesitațile plantei. Fără a intra în polemica cu cineva, fără a face calcule economice și a da verdicte asupra valorii investiției, în continuare vom trece în revistă etapele de amenajare pe care le-am efectuat noi și prețurile aproximative în euro și în acest mod fiecare îsi poate calcula investiția, în funcție de starea terenului și utilajelor pe care le deține.
I. Pregătirea terenului:

- Fiind mărginași pe o lungime de 1200 m cu o pădure, a trebuit să defrișăm copacii si tufele care s-au extins pe terenul nostru, pe o latime de 8-10 m pe terenul în pregătire; costuri: motoferăstraie+benzină, ulei+zilieri ( am terminat defrișarea și excavația rădăcinilor în cca 4 săptămâni cu 6 zilieri), retribuția unui zilier cca.12-14 euro/zi

- Excavarea de sanțuri colectoare, sau adâncirea celor existente, pe tot perimetrul terenului; costuri: chirie excavator cca. 30 euro / h + motorină

- Transportul pământului astfel excavat pe teren, pentru a obține o panta de cca.3-4 grade pe suprafața terenului, sau transportul in depozit; costuri : chirie camion 26 t, cca. 20 euro / h + motorină

- Împrăștierea, planarea terenului, amenajarea pantei; costuri: chirie incarcator frontal sau greder cca 30 euro / h

- Scarificarea terenului, la o adâncime de 50-80 cm, pentru un drenaj al apei ( faza care se poate efectua doar în această etapă, înainte de plantare ) cu un tractor de peste 200 CP; costuri: 150-200 euro / ha

- Arătură adânca: costuri: 100 euro/ ha

- Discuire; costuri: 80 euro/ ha

- Frezarea terenului; costuri: 80 euro/ ha

- Bilonarea rândurilor de plantare; costuri: 80 euro/ ha

- Forarea gropii de plantare ( eventuala schimbare a solului ); costuri: cca. 1 euro/ groapă

- Fertilizarea cu gunoi de grajd, cca 40 t/ ha; costuri : 250 euro+ transport

- Împrejmuirea plantației cu gard de protecție, stâlpi de beton sau lemn de esență tare ( din 2-3 m ) și gard sârmă zincată de 1,5 m înalțime; costuri:

a). stâlp de beton cca 5 euro/ buc.


b). stâlp lemn cca. 3,5 euro/ buc


c). gard sârmă zincată 1,5 m cca.2 euro/ ml
II. Achiziționarea materialului săditor:Am cumpărat 50 000 buc. de semințe, pe care le-am pus la germinat în ianuarie 2010, în iunie 2010 am plantat cca 2500-2700 buc. plante în răsad, în ,,școală,, ( care ni s-au părut mai viguroase ); costuri:
a). semințe 370 euro
b). ghiveci plastic ( pe care le-am refolosit la butășire ) 80 euro
c). pământ flori, 20 saci de 20 l, 165 euro
d). 15 saci de turba cu Ph de 6,5; sac de 200 l, 220 euro
e). 80 l perlit; 280 euro
f). mranița si nisipul spalat de rau nu ne-au costat
g). 20 zile x 2 zilieri; 480 euro ( munca depusa de noi n-o socotim )Dacă optați pentru cumpărarea materialului săditor, pentru a porni propria pepinieră de înmulțire, câștigând 2-3 ani și a avea o bază genetică valoroasă, care în timp vor aduce și profit, atunci atenție de unde le achiziționați.

Una este să cumperi câteva bucați, ca hobby în grădina, pentru nevoile proprii sau vânzare la tarabă cu amănuntul, complet alta este situația când ai plantație și aștepți producție, după ce ai investit, suma ce ați calculat-o până acuma, ajutați de cele prezentate mai sus.

Nu vrem să ne pronunțăm asupra calității plantelor, nici unei pepiniere, de unde să achiziționați, nu ne putem pronunța deoarece toți au depus muncă în obținerea plantelor, dar o plantă valoroasă, nu poate fi pusă la vânzare sub 10 euro/ buc. ( datorită cheltuielilor de producție, atât în sistem meristenic, cât și prin butași ).

Poți să cumperi sub acest preț plante, este plin internetul de vânzători, care se întrec în reduceri de preț și promoții, plante obținute din sămânța, dar care n-au trecut în mod sigur printr-o selecție, deoarece nimeni nu își poate permite să vândă în pierdere, să nu ia în calcul cheltuielile de producție.

La o plantație de peste 0,5 ha, este recomandat sistemul de irigare în lunile de vară secetoase, cel mai economic și eficient este sistemul de picurare, prin tub cu duze de picurare ( în cazul pepinierelor din sere sau solarii, se poate folosi și banda de picurare ),care se găsesc in magazinele de specialitate,cu toate accesoriile necesare acestui sistem.


7. Nu am capital, n-am șanse, ce propuneți cum să încep?

Capitalul și mărimea terenului de care dispuneți, sunt factori decisivi asupra amenajării unei pepiniere sau plantații, asupra termenului realizării investiției, dar acest fapt nu exclude în totalitate, demararea unei mini investiții, într-o pepinieră, din care în funcție de resursele financiare, vă puteți dezvolta pas cu pas.Ce întelegem prin mini investiție, pașii care trebuie neaparat facuți :

a). - achiziționarea de sămânța ( barbarum sau chinensis ); prețuri diferite la vânzători
- însămânțarea și repicarea lor
- replantarea în vase mai mari și expunere la soare, a plantelor viguroase, selectate
- amenajarea de răsaduri pentru pepinieră, în grădina sau seră, solar, în funcție de posibilități, din plantele reselectate ( udarea și stropirea împotriva dăunatorilor )
- până în toamnă, puteți să obțineți, propria bază genetică de înmulțire, din care puteți obține butași, din plantele cele mai sănătoase, care au flori ( semn că vor face și rod ) și în toamna următoare puteți să obțineți o producție care va satisface nevoile proprii, ba chiar un surplus de fructe și ceai
b). - achiziționarea unor plante ( numărul lor în funcție de posibilitatea financiară ) din pepiniere sau plantații, mari sau mijlocii ( economisești un an, n-ai nevoie de selecție, ai garanția rezistentei și fructificării plantei )
- plantarea în răsaduri cu sol pregătit ( vezi la tehnologie ), amenajarea pepinierei
- după aclimatizarea arbustului după plantare, efectuarea de tăieri a ramurilor, prima dată cele emergente și laterale < 45 grade, apoi a lăstarilor care pornesc de la rădăcina
- confecționarea butașilor ( tăierea părților semi sau lemnificate a vlăstarilor tăiați ) la o lungime de minim 8-10 ochiuri
- punerea la înrădăcinat a butașilor, într-un mediu umed și cu 20-22 grade caldură, în turbă sau nisip de râu spălat
- după 6 săptămâni, obții plante noi înrădăcinate ( procentaj minim de prindere 10-30 % ), pe care le poți planta în pepinieră ca să se dezvolte, mărind baza genetică de înmulțire
c). - dacă nu dispui de teren ( vezi pregătirea terenului ) în acel an, poți să plantezi arbuștii în containere de plastic de 10-20 l, care se pot pune pe terase, în grădina, pe alei sau lângă garduri, în locuri expuse la soare ( condiția este sol adecvat și posibilitați de udare și fertigare mai frecvente), dar necesită o supraveghere atentă și stropiri mai dese. În ghiveci se pot cultiva chiar 2-3 ani, dar odată cu maturizarea plantei și dezvoltarea rădăcinii, pentru o dezvoltare și fructificare corespunzătoare, este recomandat să fie plantați în grădina sau plantație, cât mai repedeAceștia sunt pașii, prin care cei dornici, pot demara cu o investiție minimala, pas cu pas, însușind în același timp tehnologia de cultivare și înmulțire a plantei goji,familiarizându-te cu arbustul, reducând apariția surprizelor în momentul extinderii investiției. Astfel lipsa unui capital mai mare, este compensată prin câstigarea experienței prin această metoda a pașilor mici. În caz de nereușită, de uscare a plantelor ( numai dacă nu s-au respectat întocmai instrucțiunile, din tehnologia de cultivare ), pierderile materiale se reduc semnificativ.

Am lăsat la latitudinea fiecăruia, să decidă, care metodă descrisa la a). sau b). este mai avantajoasă, dar la punctul a). este nevoie și de cunostințe minimale de horticultură, de multă răbdare și pasiune, de un timp mai îndelungat, pentru a nu depăși cheltuielile necesare metodei de la punctul b).

Ca exemplu, putem să dăm fam. Teorean din Oradea și fam. Câmpeanu din Botiz, care din materialul achiziționat de la noi, au pornit cu 100 buc. respectiv 50 buc. o mini pepiniera și în prezent au câteva sute de arbuști plantați în livadă, fiind pioneri în acest domeniu nou în România, obținând rezultate mai bune decât noi la înmulțirea plantelor.


8). Dacă se pot obține bani, în cadrul programelor derulate de APIA ?

Deși în nomenclatorul agenției nu apare explicit planta goji, ea se încadreaza la alte culturi horticole și se pot accesa fonduri prin diferitele masuri derulate.
Documentațiile necesare :
- plan înființare plantație
- viza unei stațiuni de cercetare pomicole autorizate
- depunerea documentației vizate la APIA din județul unde se află plantația
- contactarea unui consultant, în vederea elaborării documentațiilor necesare pentru accesarea măsurii aleseÎn noul program agricol european, 2014-2020, un accent se pune pe reconversia pomiculturii, cu un buget de peste 1 miliard de euro, în scurt timp va apare metodologia de aplicare, ce va ajuta pe cei care doresc inființarea de plantații cu fonduri nerambursabile, pentru achiziționarea de mijloace de procesare a fructelor.
O alta oportunitate, este aceea de a trece la cultura bio, după infiițarea plantației, obținerea certificării bio de la o firmă autorizată de ministerul agriculturii, obținânduse astfel un ajutor material, deloc de neglijat.
Emeric Kolbaszer - Plante goji, Arbusti goji, Butasi, Fructe proaspete si uscate (in curand), Frunze de Goji, Produse Goji

"Nu te enerva! Nu ma enerva!" - Nu fi lenes sa citesti articolele de pe forum inainte de a intreba ceva, sa nu ma repet ca un patefon vechi la care sare acul! :)

Intrebari si raspunsuri frecvente Goji
Importanta selectiei plantelor si formarii bazei genetice


Tel.: +40 744-893-033 - Trimite-mi un E-mail - Pagina Web - Forum - Pagina Oficiala Facebook - Galerie Video - Galerie Foto
User avatar
Emeric
Administrator
Administrator
 
Posts: 740
Images: 104
Joined: Mon Feb 17, 2014 1:25 am
Cash on hand: 9,831.61
Location: Ciuperceni, Satu Mare

WARNING

This thread has 51 replies

You must be a registered member and/or logged in to view this response.


Register or Login

 

Membrii inregistrati, va rugam sa folositi butonul POSTREPLY (RASPUNS) de mai sus, pentru a adauga un raspuns, pentru ca acesta este salvat in baza de date a forumului si astfel textele vor fi incluse in cautari la Search, Posturi Recente, etc. si face urmarirea posturilor si raspunsurilor mult mai usoara, deoarece sunt deja categorizate pe baza topicelor, pe cand comment-urile Facebook se pot cauta numai pe FB.. Multumim!

Vizitatori, ce nu au un cont inregistrat, folositi comment-urile Facebook de mai jos, dar recomandam sa va inregistrati si sa deveniti un membru al comunitatii noastre !

 

leave a comment

Return to Introducere - Introduction

Who is online

Registered users: Bing [Bot], FaceBook [Linkcheck]

Googlepage: GooglePullerPage