Importanta selectiei plantelor si formarii bazei genetice

[ Facebook comments]

Va rugam sa propuneti aici intrebarile Dvoastra in legatura cu cultivarea plantei Goji
.

Moderator: bernard

Importanta selectiei plantelor si formarii bazei genetice

PostAuthor: bernard » Tue May 06, 2014 5:46 pm

Importanta selectiei plantelor si formarii bazei genetice

Conceptul selectiei naturale, deja cunoscut de toti, a fost introdusa de Charles Darwin. Prin utilizarea metodelor de selecție, munca noastra aici, la Goji Land Romania, este o extensie a procesului de selectie naturala, fiind ca noi stim ca, cultivatorii seriosi selecteaza in continuare pentru plantele care nu numai că cresc mai bine sau mai repede, dar au un gust mai bun și e mai atragator pentru ochi. Mai târziu, selecția e aplicată în continuare pentru a găsi culturi care produc fructele cele mai mari, de calitatea cea mai buna, cu continutul cel mai ridicat de antioxidanti si vitamina C, etc.

Pentru a incepe o selecție a plantelor, cultivatorul trebuie să aibă o populație mare de semințe din care poate selecta. Această populație ar trebui să conțină cat mai multe tipuri genetice diferite, care sunt bine adaptate la schimbările sezoniere, în condițiile de mediu în care vor fi cultivate. Noi am pornit cu 50.000 de seminte, achizitionate din Canada, avand in vedere faptul ca acest soi este deja aclimatizat la temperaturile extreme dominante acolo si climatul din Romania va fi "o plimbare in parc", cum zic englezii :) ceea ce mai tarziu s-a dovedit adevarat.

Dorim sa va atragem atentia la faptul ca din semintele achizitionate, chiar in cazul in care cumparati seminte bune si incercate, rata de germinatie nu va fi mai mare de 60%-70%, pierdere ce trebuie luat in considerare de la inceput.

Aspectul fizic al plantelor este determinat de factorii genetici care sunt moșteniti de la culturile parentale. Una dintre cele mai importante obiective de creștere a plantelor este menținerea diversității genetice. Acest lucru poate fi realizat printr-o selecție foarte atentă.

Odată ce o populație adecvată este găsita, se poate începe procesul de selectare a plantelor prin eliminarea plantelor cu trasaturi nedorite. Acest lucru permite plante cu trasaturile cele mai dorite pentru a supraviețui și de a da naștere la o nouă linie de cultură care a fost aleasa în mod selectiv pentru trăsăturile sale specifice.

Aceste trasaturi sunt numite fenotipuri (http://ro.wikipedia.org/wiki/Fenotip):

"Un fenotip este un ansamblu de caractere (atribute), sau trăsături, ale unui organism: de exemplu morfologia, proprietățile biochimice sau fiziologice, dezvoltarea, comportarea. Fenotipurile rezultă din exprimarea genelor organismului, din influența factorilor ambientali, ca și din posibila interacție a acestor două elemente.

Fenotipul e dependent de genotip; dar nu toate organismele cu același genotip arată sau se comportă la fel, fiindcă înfățișarea și comportarea sunt modificate de condiții ambientale și de dezvoltare. De asemenea, nu toate organismele care arată la fel au în mod necesar același genotip.

Fenotipul este rezultatul interacțiunii dintre genotip și mediu."

Metoda folosita de noi, e o adaptare a metodei de selectie in masa. Plantele au fost selectate, in primul rand, pe baza fenotipurilor de aspect. Prin urmare, selecția s-a facut pentru caracteristici ușor observabile, cum ar fi înălțimea plantelor, rata de crestere, vigurositate, culoarea si gustul fructelor, etc si nu in ultimul rand pentru rezistenta plantelor impotriva bolilor si daunatorilor.

Soiurile gasite in seminte, de obicei sunt amestecuri de mai multe genotipuri, care pot diferi de la înflorire sau înălțimea plantelor sau maturitate pana la rezistenta la boli, la seceta, etc. Multe dintre aceste tipuri de plante ar fi inferioare și cu randament slab, aceste plante au fost eliminate prin selecție în masă și varietatea a fost îmbunătățită fără a afecta în mod negativ capacitatea de adaptare și stabilitatea acesteia, deoarece soiurile noi sunt formate numai din tipul de plante superioare care au fost prezente în varietatea originala.

In jur de 2700 de plante, similare fenotipic, au fost selectate la momentul primei 'recolte', în funcție de vigoarea lor, tipul
plantelor, randament, gust si marime de fructe, aspect, rezistența la boli și alte caracteristici dorite.

Dupa selectia noastra, din pacate, a urmat o alta selectie naturala care a intruchipat forma de insecte si ciuperci care au atacat plantele noastre. Fericirea in aceasta nefericire era ca acest atac ne-a rafinat selectia noastra deja destul de buna, selectand (si lasand in viata) numai plantele care sunt rezistente la boli, punand puctul pe 'i', terminand selectia, livrandu-ne stocul nostru genetic compus din numai plante care sunt de fenotipurile dorite si super rezistente la boli, ceea ce este foarte important cand cultivati in cultura bio.

Acest proces a durat aproape 4 ani, si a necesitat f. multa munca, ingrijire, si nu in ultimul rand bani. Plantele selectate prin aceasta metoda nici nu se pot pomeni in aceeasi conversatie cu plante neselectate, ele sunt incomparabile, e ca si un ferrari si o dacie, ambele sunt masini dar diferentele de 'fenotip' (si binenteles pret) sunt de asemenea incomparabile.

Valoarea plantelor selectate este de mii de ori mai mare decat a rasadurilor intamplatoare oferite de vanzatori pe net din ce in ce mai multi. De ce? Raspunsul e foarte simplu, oricine cu 2 celule in creier isi poate da seama :) : fiecare butas facut din plantele selectate va avea aceleasi caracteristici si varsta ca plantele mama, ele pot fi transplantate direct in plantatie, vor creste foarte uniform si vor avea randament f. mare cu fructe gustoase si mari, din cauza selectiei anterioare. Acesta nu se poate realiza in veci pornind din seminte, diferenta dintre plante va fi imensa, cum puteti vedea acest lucru din rasadurile Dnei Ana Savescu:

diferenta.jpg
diferenta.jpg (81.48 KiB) Viewed 84220 times


Plantele mari si cele mici au fost plantate de-odata, puteti vedea cu ochii dumneavoastra, ce diferenta face selectarea!

Emeric a spus la 'Intrebari si raspunsuri frecvente Goji' (http://www.gojilandromania.eu/forum/vie ... ?f=11&t=10) ca:

"Dacă optați pentru cumpărarea materialului săditor, pentru a porni propria pepinieră de înmulțire, câștigând 2-3 ani și a avea o bază genetică valoroasă, care în timp vor aduce și profit, atunci atenție de unde le achiziționați.

Una este să cumperi câteva bucați, ca hobby în grădina, pentru nevoile proprii sau vânzare la tarabă cu amănuntul, complet alta este situația când ai plantație și aștepți producție, după ce ai investit, suma ce ați calculat-o până acuma, ajutați de cele prezentate mai sus."


Daca aveti deja seminte achizitionate, noi recomandam sa infiintati o pepiniera si sa faceti selectarea descrisa mai sus, pentru a obtine max-ul din genetica ce posedati, altfel numai va pierdeti timpul si lucrati/cheltuiti in zadar. Cum am spus o selectie ca lumea va dura cam 3 ani, depinzand de circumstante. Credeti-ne merita facut acest efort, caci fara un stoc genetic solid nu veti avea sanse sa infiintati o plantatie de succes.

Daca nu aveti posibilitatea sau timpul pt. o pepiniera, cealalta modalitate ar fi achizitia de plante de la vanzatori.. Inainte de a cumpara plante, e bine sa stiti cateva lucruri:

- intotdeauna incercati sa va informati despre vanzatorul de la care doriti sa le achizitionati, credibilitate, daca a facut selectie sau nu, etc.
- in cazul plantelor mai in varsta (2-3 ani) uitati-va la modul in care sunt taiate, pentru a ocoli surprize mai tarziu
- intotdeauna verificati radacinile, pt. ca un sistem radicular slab va produce o plantă slaba. Ar trebui sa poata fie scoase cu ușurință într-o singură bucată din ghiveci, fără ca solul sa se dezintegreze/cadă și rădăcinile trebuie să umple aproape tot ghiveciul sau recipientul cu o creștere alba si fibroasa
- o masă solidă de rădăcini încâlcite e un indiciu sigur că planta este "legata de ghiveci" (radacini sunt sufocate) și a fost în container de prea mult timp
- verificați frunzele, ce ar trebui să fie de o culoare solidă verde puternica, in cazul în care culoarea este palida sau pistruita, planta este probabil deficienta de substanțe nutritive și nu a fost bine îngrijita
- verificati cu atenție partea inferioara a frunzelor care e o ascunzătoare preferata a dăunătorilor. Daca aveti deja plante si achizitionati plante noi, intotdeauna puneti plantele noi in carantina pe timp de 10 zile si observati-le atent, pt. a evita introducerea de daunatori in pepinera sau gradina
- evitați cea mai înalta planta, cu toate ca e tentant pentru a o alege, nu este întotdeauna cea mai bună alegere. Daca plantele sunt tinute inghesuite pot fi în competiție pentru lumină și sunt mai susceptibile de a deveni fusiforme sau 'legate de ghiveci'

Știința modernă ne-a permis să scapam de metoda tradițională de reproducere a plantelor prin seminte, la metode asexuale mai artificiale, cum ar fi inmultirea prin butasi (http://www.gojilandromania.eu/forum/vie ... p?f=9&t=19) sau inmultirea prin metoda meristemica (http://www.gojilandromania.eu/forum/vie ... ?f=20&t=59)
În absența reproducerii sexuale, compoziția genetică a plantelor multiplicate, precum si varsta lor, rămâne în esență aceeași ca planta sursă.

Clonurile de plante-mamă se pot face cu compoziția genetică exactă a plantei mamă. In cazul nostru 13 plante superioare au fost selectate dintre cele mai bune plante și înmulțite vegetativ, prin metoda meristemica.
Clonii propagati vegetativ sunt folositi pentru a dezvolta soiuri stabile fără nici o deteriorare din cauza segregării de combinații de gene.

Aici puteti vedea poze cu clonii nostrii inmultiti prin metoda meristemica:
http://www.gojilandromania.eu/forum/vie ... t=116#p476

Cam atat de la mine, Emeric daca mai vrei sa completezi ceva..

bernard
User avatar
bernard
Administrator
Administrator
 
Posts: 1273
Images: 13
Joined: Mon Feb 17, 2014 1:42 am
Cash on hand: 22,687.67
Bank: 1,311.13

WARNING

This thread has 7 replies

You must be a registered member and/or logged in to view this response.


Register or Login

 

Membrii inregistrati, va rugam sa folositi butonul POSTREPLY (RASPUNS) de mai sus, pentru a adauga un raspuns, pentru ca acesta este salvat in baza de date a forumului si astfel textele vor fi incluse in cautari la Search, Posturi Recente, etc. si face urmarirea posturilor si raspunsurilor mult mai usoara, deoarece sunt deja categorizate pe baza topicelor, pe cand comment-urile Facebook se pot cauta numai pe FB.. Multumim!

Vizitatori, ce nu au un cont inregistrat, folositi comment-urile Facebook de mai jos, dar recomandam sa va inregistrati si sa deveniti un membru al comunitatii noastre !

 

leave a comment

Return to Intrebari si Raspunsuri Generale - General Frequently Asked Questions

Who is online

Registered users: Bing [Bot], FaceBook [Linkcheck]

Googlepage: GooglePullerPage