Page 1 of 1

Gem, suc si ceai de Goji

PostPosted: Fri Mar 14, 2014 3:07 am
Author: Emeric
Din fructul proaspăt de goji, printr-o procesare primară se pot obține diferite produse finite valoroase, la îndemâna oricărui cultivator sau producător, iar printr-o reprocesare industrială ( ind. farmaceutică ) concentrații de microelemente sau uleiuri din semințe ( ind. cosmetică ).

În continuare, vom descrie doar procesările la îndemâna oricui, pe care le-am testat și noi în practică, pentru uz propriu, cu ustensile din "bucătăria bunicii" :


Snapshot - 59.jpg
Snapshot - 59.jpg (60.71 KiB) Viewed 56408 times

Snapshot - 34.jpg
Snapshot - 34.jpg (67.68 KiB) Viewed 56408 times



Snapshot - 41.jpg
Snapshot - 41.jpg (59.09 KiB) Viewed 56408 times



I. miere cu goji, din fructe proaspete


CSC_0429_copy.jpg
CSC_0429_copy.jpg (74.71 KiB) Viewed 56408 times



- după cules se spală bine fructul proaspăt, evitați pe cât posibil spargerea boabelor în timpul manipulării și spălării, se pun fructele spălate într-o strecurătoare, să se scurgă apa și să se usuce fructele care pot fi puse la uscat pe servețele de hârtie

- se alege borcanul potrivit, în raport de numărul familei, de consumul zilnic și procentajul ( goji/miere ) poate sa fie de la 30%---70% ( minim ) până la 60%---40% ( maxim ), în funcție de preferințe; atenție: prima dată se pune în borcan fructul proaspăt, ce va fi acoperit cu miere ( salcâm, polifloră ) până la maxim, sub capacul borcanului

- se pune la macerat, cca. 4 săptămâni, într-un loc umbros cu temperatura ce permite mierii să rămână în stare fluidă; este recomandat să schimbăm poziția borcanului, la 2-3 zile, ca pe o clepsidră, pentru a permite mierii să acopere în totalitate boabele fructului, să nu rămână bule de aer


CSC_0433.JPG
CSC_0433.JPG (60.58 KiB) Viewed 56408 times


(Clepsidra de goji)



- consumul recomandat, este de o lingura/zi, dimineața pe stomacul gol


CSC_0435_copy.jpg
CSC_0435_copy.jpg (67.15 KiB) Viewed 56408 times


(Lingura de sanatate,pofta buna !!!)



II. suc de goji și gem

- după cules se spală intens fructele, se lasă să se usuce, după uscare se introduc într-un tocător ( în cazul unei cantități mai mari ), sau într-un tocător de bucătărie obișnuit la o cantitate mai mică de fructe


Snapshot - 38.jpg
Snapshot - 38.jpg (55.32 KiB) Viewed 56408 times



- din masa fructului zdrobit și filtrat obținem :


Snapshot - 39.jpg
Snapshot - 39.jpg (65.54 KiB) Viewed 56408 times




a). suc de fructe cu pulpă


CSC_0440 copy.jpg
CSC_0440 copy.jpg (70.32 KiB) Viewed 56408 times


(200 ml este portia de suc pentru toti patru)



- poate fi rafinată ( trecut printr-o strecurătoare de ceai și tifon ), pulpa astfel rezultată se reintroduce la masa zdrobită de fructe


Snapshot - 40.jpg
Snapshot - 40.jpg (47.2 KiB) Viewed 56408 times



- sucul trebuie pasteurizat sau ținut la temperatură mică, datorită conținutului de zahăr, intră în fermentație
- cantitatea zilnică recomandată este de 50 ml/zi



b). gem de goji din fructe proaspete


CSC_0436 copy.jpg
CSC_0436 copy.jpg (67.99 KiB) Viewed 56408 times


(Gemul de fiecare dimineata,pofta buna !!!)



- dacă nu vrem să folosim conservanți, zahăr, aspirină etc, atunci acestei mase zdrobite de goji se adaugă într-un procent de 30% mere decojite

- dacă folosim gelfix, avem siguranța că nu se strică gemul și în ambele cazuri se fierbe, ca și în cazul gemurilor obișnuite


CSC_0437 copy.jpg
CSC_0437 copy.jpg (71.15 KiB) Viewed 56408 times


(Unde-i painea?)



- în gemul astfel obținut, avem partea economică cea mai valoroasă a fructului, semințele din interior, care după contactul cu acizii stomacali, au efectul cel mai rapid si consistent asupra organismului


(Unde-i painea?)



- în gemul astfel obținut, avem partea economică cea mai valoroasă a fructului, semințele din interior, care după contactul cu acizii stomacali, au efectul cel mai rapid si consistent asupra organismului

CSC_0430 copy.jpg
CSC_0430 copy.jpg (66.27 KiB) Viewed 56408 times


(Gem din fructe prospete)


CSC_0431 copy.jpg
CSC_0431 copy.jpg (66.66 KiB) Viewed 56408 times


(Gem plin cu seminte)



III. ceai din frunze proaspete și uscate și vlăstari tineri verzi


CSC_0438 copy.jpg
CSC_0438 copy.jpg (123.57 KiB) Viewed 56408 times


(Frunze goji la uscat)



- frunzele obținute de la tăierile de rărire și formare a plantei, din procesul de confecționare a butașilor, se culeg de pe ramurile tăiate, se spală intens și se pun la uscare într-un loc ventilat ( chiar și în podul casei ), pe o hârtie sau într-o ramă de lemn, ce are o plasă contra țânțarilor în partea de jos, până la uscarea complectă


CSC_0439 copy.jpg
CSC_0439 copy.jpg (137.64 KiB) Viewed 56408 times


(merita incercat si verde)

- din frunzele verzi culese, după spălare, în stare proaspătă, se obține un ceai aromat de o culoare verde catifelată


CSC_0449 copy.jpg
CSC_0449 copy.jpg (68.04 KiB) Viewed 56408 times


(Tati, eu vreau ceai cu o felie de pita cu gem de goji)


- la 1 l de apă, este necesară cantitatea de frunze verzi sau uscate, cât încape între 3 degete și se poate prepara prin infuzie, sau prin fierbere timp de 3 minute după ce intră în clocot; pentru cei care consuma ceaiul ca tratament, este recomandat consumul de 2 l /zi, fără zahăr sau îndulcitori; 1 luna consum zilnic, 10 zile pauză și se repetă cura

- acest tratament a fost testat de familie și prieteni, cca. 30 de persoane și cele mai bune rezultate ( în urma analizelor medicale ) s-au arătat la cei cu tensiune arterială și diabet

- acest ceai DE goji, obținut din frunze, nu este egal cu ceaiul CU goji din magazine, prețul său ajungând la 100 euro/kg la achizitori

Necesarul unei familii ( miere cu goji, suc si gem, ceai ) compusa din 4 persoane, pe întregul an, poate fi asigurată din doar 30 de plante, ajunse la maturitate, din grădina proprie, care produc 120-150 kg de fructe.

Calitatea bio a fructelor ce se găsesc în magazine, este discutabilă ( nu degeaba firma producătoare de medicamente, evocată la întrebări frecvente, importă din Nepal goji ), dar aveți garanția că cele produse în grădina proprie, îndeplinesc această cerintă.

Un alt motiv, este prețul piperat al acestor produse, ca exemplu 1 l de suc de goji este undeva la 120 lei/ l ( cca. prețul la 3 plante ), prețul fructelor uscate autentice este in jur de 80 lei/ kg ( aproape prețul a 2 plante ), iar ceaiul verde, lipsește cu desăvârșire.

Din aceste produse procesate din fructul de goji, găsiți diferite rețete culinare și de patiserie, dar toate se bazează pe goji rehidratat, dar cele pe care le-am încercat din fructele proaspete, obținute prin tehnologie ecologică, au avut un gust magnific.


Dacă v-am convins și v-am deschis pofta de a avea, a consuma și a produce fructe goji, chiar pentru nevoile familiare, vă dorim poftă bună în încheierea acestui meniu.


CSC_0450 copy.jpg
CSC_0450 copy.jpg (79.09 KiB) Viewed 56408 times


(Miere cu goji proaspat)