Infiintarea plantatiilor din Seminte vs. Butasi

[ Facebook comments]

Metode de cultivare - clasica, bio, permacultura, etc.
Intrebari si raspunsuri specifice in legatura cu cultivarea plantei Goji
.

Moderator: bernard

Seminte sau Butasi selectati?

Seminte
0
No votes
Butasi selectati
19
100%
 
Total votes : 19

Infiintarea plantatiilor din Seminte vs. Butasi

PostAuthor: bernard » Tue Oct 21, 2014 8:06 am

Salutari dragi colegi!

Desi (am crezut ca) am scris deja destul de cuprinzator cateva topicuri despre avantajele enorme ale infiintarii pepinierelor si plantatiilor pornind din butasi selectati si nu din seminte, totusi cred ca e necesar sa incepem si acest topic, cu dovezi concrete, poze, etc. pentru ca cei noi veniti si cei necredinciosi sa inteleaga mai bine.

Va rog pe toti sa votati mai sus si sa va exprimati opiniile voastre, verificate cu poze daca e posibil. Va rog postati pentru ce ati votat si de ce

Am sa incep eu:

Votul meu merge pentru Butasi!

In primul rand va rog pe toti cei nu au citit deja, sa cititi despre Importanta selectiei plantelor si formarii bazei genetice, cred ca mi-am descris opinia destul de amanuntit aici..

In primul rand, daca pornim din seminte nici nu putem spune ca lucram cu o baza genetica bine definita sau un stoc, fiindca avem o varietate enorma de combinatii de fenotipuri de la planta la planta, unele poate au gust foarte dulce sau un continut extrem de ridicat de vitamine si antioxidanti, dar raman pipernicite, neviguroase sau altele vice-versa, cresc ca nebunul dar cu putine fructe sau cu fructe amare, multe nici nu se fructifica deloc. Sunt foarte multe care sunt f viguroase dar nu produc nici o floare sau florile cad chiar daca sunt polenizate, se pot folosi frunzele, dar noi Sapiensii ne tot gandim si mai calculam si vrem bani pt. tot felul de jucarii, deci vrem sa avem o productie maxima de fructe in primul rand, binenteles si frunze, deorece cultivam o planta minunata ce se poate utiliza 100% chiar si cojile si radacinile (mai mult despre acesta in curand din studiile domnului Mocan). Doar cultivam pentru calitate si profit nu?

Problema cea mai mare este ca daca se porneste din seminte majoritatea din aceste trasaturi vor fi vizibile numai dupa anul doi, ceea ce nu e o problema prea mare pentru cei ce cultiva doar cateva plante la nivelul de hobby si au timpul si pasiunea pentru ea. Nu e nici o problema cu acesta, ba chiar poate fi o distractie foarte interesanta si se poate achizitiona multe cunostinte si experiente de-alungul drumului. Este o chestie complet diferita cand vrem sa infiintam plantatii pentru profit si vrem o calitate si productie maxima.

Deci daca se porneste din butasi dintr-un soi selectat cu grija (pe timp de cativa ani), acesti butasi vor avea varsta plantei mame, ceea ce inseamna ca se vor fructifica in primul an si vor fi exceptional de viguroase, rezistente, cu fructe de calitate inalta datorita selectiei atente si indelungate. Daca le vom lasa sa se fructifice in primul an apartine de un alt topic.

Hai sa vedem un exemplu foarte bun, doamna Nistor din Seini, a obtinut butasi selectati (soiul ERMA) de 30 de cm inaltime, de la Emeric in urma cu un an. Iata ce s-a facut din ele intr-un an, va puteti da seama ce fel de monstruozitate de copac va deveni anul 3 sau anul 5. In timp de 3 ani de abia ai terminat selectia daca pornesti din seminte si tot nu esti nicaieri ca abia acum poti incepe sa faci butasi din soiul obtinut cu fenotipurile si caracteristicile preferate, pentru a infiinta plantatii profitabile, deci veti mai avea nevoie de inca cel putin 1-2 ani (sau mai mult) in plus (depinzand de suprafata ce doriti sa plantati)..

seini.jpg


Sa iti faci o plantatie numai din seminte nu este recomandat de specialistii adevarati (interesati-va un pic pe pagini mai mari daca nu ma credeti) in cazul celor mai multe feluri de plante, nu numai goji, tocmai din cauza ca numai max. 5% va fi ceea ce e demn pentru a fi folosit ca o baza genetica in plantatia proprie. Daca va este un pic strain sa vizualizati acesti termeni genetici in lumea plantelor, sa ne uitam la noi insine, Homo Sapiens, cat la suta din populatie devine un Einstein, sau un Ben Johnson? ma intelegeti? tot asa e si aici, mama natura produce o varietate imensa prin seminte, dupa ce face o selectie pe ea, lasand cele mai puternice, cele mai rezistente plante, ceea ce se numeste selectie naturala dupa cum stim cu totii. Fiindca noi oamenii suntem axati pe profit in primul rand, si la mama natura nu prea ii pasa de acestea, trebuie sa continuam aceasta selectare dupa criteriile noastre pentru a maximaliza profitul nostru.

Binenteles cei necredinciosi poti sa mearga pe ruta sinucigasa daca stiu mai bine, dar cred ca avem deja mai multi care au patit-o pe propria piele si au trebuit sa schimbe plantele cu zecile (sau sutele) dupa ce le-au ingrijit pe ani de zile. Bani si timp pierdut, comoditati foarte delicate in ziua de azi.

Deci suma sumarum se poate ca initial va pare ca aruncati bani pe butasii selectati ce sunt la pret dublu fata de toti ceilalti vanzatori, dar dupa cativa ani de munca f multa (nu gluma) cand va dati seama ca aveti 1.5 Ha din 2 Hectare pline cu plante inferioare, numai atunci veti vedea ce greseala mare ati facut si cat ati economisit..

Distractie placuta astept voturi, opinii, completari, obiectii si binenteles poze, cred ca acesta va fi un topic fierbinte in urma undelor create de uragan :mrgreen:
User avatar
bernard
Administrator
Administrator
 
Posts: 1273
Images: 13
Joined: Mon Feb 17, 2014 1:42 am
Cash on hand: 22,687.67
Bank: 1,311.13

WARNING

This thread has 29 replies

You must be a registered member and/or logged in to view this response.


Register or Login

 

Membrii inregistrati, va rugam sa folositi butonul POSTREPLY (RASPUNS) de mai sus, pentru a adauga un raspuns, pentru ca acesta este salvat in baza de date a forumului si astfel textele vor fi incluse in cautari la Search, Posturi Recente, etc. si face urmarirea posturilor si raspunsurilor mult mai usoara, deoarece sunt deja categorizate pe baza topicelor, pe cand comment-urile Facebook se pot cauta numai pe FB.. Multumim!

Vizitatori, ce nu au un cont inregistrat, folositi comment-urile Facebook de mai jos, dar recomandam sa va inregistrati si sa deveniti un membru al comunitatii noastre !

 

leave a comment

Return to Metode de cultivare - Cultivation methods

Who is online

Registered users: FaceBook [Linkcheck], Google [Bot]

Googlepage: GooglePullerPage