Inca un pic despre pH si DELCAMAG

[ Facebook comments]

Metode de cultivare - clasica, bio, permacultura, etc.
Intrebari si raspunsuri specifice in legatura cu cultivarea plantei Goji








.

Moderator: bernard

Inca un pic despre pH si DELCAMAG

PostAuthor: bernard » Tue Jan 27, 2015 4:27 pm

pH-ul solului este un topic mult discutat de catre cei ce se ocupa de plante, dar pentru a ne fi de folos, trebuie s-o intelegem bine..

Ca sa simplificam notiunea pH-ului, putem sa zicem ca pHul este o masura intre cat hidrogen avem in sol fata de alti nutrienti cum ar fi calciu (Ca), magneziu (Mg), potasiu (K), sodiu (Na), aluminiu (Al), etc. Cu cat mai mult hidrogen avem, phul va fi cu atat mai mic sau mai acidic. Cu cat mai mult avem din ceilalti nutrienti, cu atat mai mare va fi pHul (mai alcalin).

Cum stim deja gama merge de la 0 la 14, cu 7 fiind neutru, dar cele mai multe soluri sunt intre 4 si 9. Daca pHul solului este in jur de 5.5, de obicei recomandarea este sa ridicam pHul cu adaugarea de var, de obicei cel dolomitic, cunoscut la noi sub numele de DELCAMAG.
Delcamag-ul este carbonat de calciu (CaCO3) si carbonat de magneziu (MgCO3). Calciul si Magneziul din acesta va substitui ceva hidrogen, ceea ce va rezulta in hidrogen mai putin si minerale mai multe, ridicand astfel pH-ul, cel putin pe termen scurt.

Problema nu e ca dolomita nu va ridica pH-ul, ci ca testul pH nu ne spune daca intradevar avem nevoie de calciu sau magneziu, pentru ca se poate ca solul deja contine prea mult din acestea. Ceea ce e precis ca probabil nu avem nevoie de ambele in raportul ce ne da dolomita si adaungand nutrientii necorespunzatori poate sa inrautateasca problemele, de exemplu prea mult magneziu poate sa duca la o compactare prea mare a solului printre altele.

Daca ne uitam la celalalt capat al gamei, unele soluri cu pH ridicat sunt datorita in majoritate sodiului (Na) si postasiului (K) si se poate ca necesita in continuare calciu si magneziu, deci nu vom sti aceste lucruri daca ne bazam numai pe nivelul de pH.
pH-ul intradevar ne da o indicatie daca avem un dezechilibru nutritional saqu microbial in solul nostru, dar nu ne dezvaluie cauza. pH-ul este rezultatul elementelor gasite in sol, si nu cauza.

Trebuie sa concentram pe o abordare mai holistica a gestionarii solului prin crearea de composturi de calitate pentru a aproviziona plantele cu mineralele de care au nevoie.
Un alt lucru important este testarea solului, ceea ce nu numai ca ne va arata nivelul pH, dar si mineralele ce trebuie adaugate. Cand toate acestea sunt in regula, pH-ul se va auto ajusta.

sursa: www.gardenrant.com
User avatar
bernard
Administrator
Administrator
 
Posts: 1273
Images: 13
Joined: Mon Feb 17, 2014 1:42 am
Cash on hand: 22,687.67
Bank: 1,311.13

WARNING

This thread has 2 replies

You must be a registered member and/or logged in to view this response.


Register or Login

 

Membrii inregistrati, va rugam sa folositi butonul POSTREPLY (RASPUNS) de mai sus, pentru a adauga un raspuns, pentru ca acesta este salvat in baza de date a forumului si astfel textele vor fi incluse in cautari la Search, Posturi Recente, etc. si face urmarirea posturilor si raspunsurilor mult mai usoara, deoarece sunt deja categorizate pe baza topicelor, pe cand comment-urile Facebook se pot cauta numai pe FB.. Multumim!

Vizitatori, ce nu au un cont inregistrat, folositi comment-urile Facebook de mai jos, dar recomandam sa va inregistrati si sa deveniti un membru al comunitatii noastre !

 

leave a comment

Return to Metode de cultivare - Cultivation methods

Who is online

Registered users: Bing [Bot], Majestic-12 [Bot]

Googlepage: GooglePullerPage
cron