Auxina - prietenul cultivatorului Goji

[ Facebook comments]

Metode de cultivare - clasica, bio, permacultura, etc.
Intrebari si raspunsuri specifice in legatura cu cultivarea plantei Goji
.

Moderator: bernard

Auxina - prietenul cultivatorului Goji

PostAuthor: bernard » Sun Apr 06, 2014 9:04 am

AUXINA - PRIETENUL CULTIVATORULUI GOJI

De ce trebuie sa taiem plantele Goji cand ajung la o anumita inaltime?

Bine, bine ca Emeric ne spune ca papagalul sa taiem plantele la X cm inaltime, poate cativa dintre voi se vor intreba de ce?
Am vazut cu totii plantele splendide, dar foarte inalte ale lui 'Martin', din postul sau (http://www.gojilandromania.eu/forum/vie ... ?f=12&t=72), iar in pozele urmatoare, le-a taiat la sugestia lui Emeric, de ce?? Sunt sigur ca si 'Martin' s-a prins la cap dupa ce le-a taiat si s-a intrebat aceeasi intrebare? De ce? Au fost atat de frumoase si acum arata mult mai mici.. DE CE ??? Intrebarea e justificata.. Traim in secolul 21, vrem explanatii stiintifice, la o baza celulara sau chiar moleculara !!! :D

Pana ce vom avea prezent domnii biologi (pe care i-am invitat) pe forum, va trebui sa acceptati explanatia mea semi-high-tech :) Scuze daca fac greseli la numele stiintifice.. Hai sa incepem!

In trunchiul plantei este o prezenta de hormoni de planta diferiti, in anumite concentratii si proportii unul cu altul, care sunt responsibile pentru o gramada de functii biologice. Trei dintre cei mai importanti hormoni, pentru noi cultivatori Goji, sunt auxina, citokina si giberelinele. In cazul nostru auxina e cea mai importanta si relatia ei cu celalate doua.

Auxina este responsibila pentru elongarea celulelor, fototropism (abilitatea plantelor de a creste catre lumina), gravitropism (abilitatea radacinilor de a creste in jos si a ramurilor sus), evitarea umbrelor, promoveaza cotiledonul si formarea frunzelor, venelor si mugurilor, precum si dominanta apicala (initiativa de a creste o singura tulpina principala). Promoveaza initierea mugurilor laterali dar de asemenea promoveaza abilitatea plantelor de a opri cresterea laterala a acestor muguri, dupa ce au fost initiate, in cazul in care nivelurile de auxina sunt inalte in trunchi.

In cazul in care tulpina principala (trunchiul) plantei este indoita sau taiata nivelurile de auxina scad, ceea ce este un semnal pentru planta ca dominanta apicala sa schimbat, un semn pentru planta ca a intampinat probleme in cresterea normala si de acum incolo sa concentreze la cresterea laterala. Schimbarea nivelurilor de auxina cauzate de indoirea tulpinei principale (de catre vant sau artificial) sunt responsibile pentru ingrosirea si intarirea trunchiurilor.

Auxinele sunt utilizate in propagarea plantelor si culturilor de tesuturi. Butasii sunt tratati cu auxine pentru a induce formarea radacinilor. In culturi de tesuturi, auxinele sunt echilibrate cu citokine pentru morfogeneza completa.
Auxina, cum am mentionat mai sus are roluri multiple. Auxina se acumuleaza in tesuturi diferite la timpuri diferite ajutand cresterea plantei. Acumularea auxinei este controlata de procese diferite cum sunt sinteza, transportul si descompunerea.

Numele "auxina" vine de la cuvantul grec "auxein" ce inseamna "a creste", pentru ca auxina face planta sa creasca :) Existenta auxinei a fost propusa de Charles Darwin peste 100 de ani si a fost primul hormon de planta izolat de Fritz Went din rasaduri de iarba can 75 de ani in urma. Auxina cea mai frecventa in plante este IAA (indole acetic acid) - acid acetic indol, prietenul cultivatorului Goji, dar numai la sunt la niveluri scazute !!

Asa ca 'Martin', poti sa te linistesti, in curand vei vedea reactia plantelor la nivelurile de auxina scazute, multa vegetatie noua tufoasa :)

Deci sa recapitulam ce am invatat!

Prin taierea plantelor Goji la inaltimea mentionata de Emeric, va rezulta in cresterea exponentiala a ramurilor laterale, pentru ca evacueaza auxina din tulpina principala, formand planta intr-un copac cu ramuri tufoase, ceea ce va rezulta in fructificare mai bogata la randul ei si cultivatori Goji mai sanatosi si bucurosi ! :)

bernard

Auxin.jpg
Auxin.jpg (27.91 KiB) Viewed 20699 times
auxin 2.jpg
auxin 2.jpg (59.4 KiB) Viewed 20699 times
auxin 3.png
auxin 3.png (362.21 KiB) Viewed 20699 times
User avatar
bernard
Administrator
Administrator
 
Posts: 1273
Images: 13
Joined: Mon Feb 17, 2014 1:42 am
Cash on hand: 22,687.67
Bank: 1,311.13

WARNING

This thread has 8 replies

You must be a registered member and/or logged in to view this response.


Register or Login

 

Membrii inregistrati, va rugam sa folositi butonul POSTREPLY (RASPUNS) de mai sus, pentru a adauga un raspuns, pentru ca acesta este salvat in baza de date a forumului si astfel textele vor fi incluse in cautari la Search, Posturi Recente, etc. si face urmarirea posturilor si raspunsurilor mult mai usoara, deoarece sunt deja categorizate pe baza topicelor, pe cand comment-urile Facebook se pot cauta numai pe FB.. Multumim!

Vizitatori, ce nu au un cont inregistrat, folositi comment-urile Facebook de mai jos, dar recomandam sa va inregistrati si sa deveniti un membru al comunitatii noastre !

 

leave a comment

Return to Metode de cultivare - Cultivation methods

Who is online

Registered users: No registered users

Googlepage: GooglePullerPage
cron