Taierea copacilor si inmultirea prin butasi

[ Facebook comments]

Tutoriale si Pictoriale pas cu pas in cultivarea plantei Goji..









.

Moderator: bernard

Taierea copacilor si inmultirea prin butasi

PostAuthor: Emeric » Fri Mar 14, 2014 2:08 am

Tăierea de formare și rărire, înmulțirea prin butași


I. Tăierea de formare și rărire

Goji este un arbust ce poate fi cultivat atât ca tufă cât și ca pom, ambele metode având avantaje și dezavantaje, în funcție de preferința fermierului, de metoda de cultivare aleasă semi sau intensivă și de gradul de mecanizare folosit în livadă.


1). Cultivarea sub formă de tufă :

- obligatoriu acoperirea cu folie agrotextilă a bilonilor, a rândurilor de plantare, deoarece ramurile sub greutatea fructelor, neavând araci sau spalier de susținere, ajung pe suprafața solului

- o distantă mărită între plante pe rând, pentru a preveni suprapunerea ramurilor de la două plante dezvoltate

- necesită mai puține tăieri de rărire, recoltarea se poate face manual dar se pretează și la recoltarea mecanizată ( mai multe firme producătoare de mașini, testează combine de recoltat prin adaptare )

- producție ușor mai mare de fructe/arbust, decât în formă de copac


2). Cultivarea sub formă de copac :

- este forma nativă întâlnită în arealul de băștină a plantei, unde crește până la înalțimea de 3-4 m, forma cea mai răspândită la cei mai mari producători din Asia

- cultivarea plantelor într-o livadă, presupune tăierea de formare a pomilor, odată cu dezvoltarea și maturizarea lor, în 3 forme


model.jpg
model.jpg (96.56 KiB) Viewed 189719 times




- înalțimea pomului, în toate cele 3 tipuri de tăiere, este recomandat să nu depășească 2-2,5 m, pentru a ușura accesul la ramurile superioare, la stropirea împotriva dăunatorilor, tăierilor de rărire și culesului fructelor

- distanța între nivelul treptelor ramurilor principale astfel formate, este de 30-40 cm, pentru a ușura lucrările de întreținere, pentru a aera planta și a permite razelor solare un acces la toate părțile plantei

- până la înalțimea de 50-60 cm de la sol se îndepărteaza toate ramurile laterale
- nu este obligatorie folosirea foliei agrotextile, întreținerea distanței dintre pomi se poate face mecanizat cu o freza cu palpator acționat de un tractor

- asigură un cules mai rapid și comod al fructelor, permite o privire de ansamblu mai bună în diferitele stadii de dezvoltare a plantei, pentru a putea interveni cu remedierile necesare

- din ramurile rezultate în urma tăierilor, obținem un număr mai mare de butași pentru înmulțire, de frunze și vlăstari tineri, avantaj economic, deoarece obținem un produs, ceaiul de goji

Important, la ambele forme, atât tufă, cât și pom, trebuie eliminați ramurile ,,lacome,, care sunt neproductive, ce consuma hrana de la plantă.

II. Înmulțirea prin butași

Această metodă, împreună cu cea meristenică, sunt singurele metode de înmulțire, prin care caracteristicele genetice ale plantei mame, sunt retransmise în planta nouă obținută, rezistență la boli, vigurozitate și fructificare.

Dacă prin metoda meristenică, excludem retransmiterea bolilor, prin metoda butașilor există pericolul de a retransmite boala, de aceea trebuie acordata o mare atenție la starea de sănătate a pomilor de la care provin ramurile.

Dacă avem în pepiniera sau plantație plante afectate de boli și nu putem opri răspândirea și agravarea stării lor, prin stropire cu substanțe adecvate, atunci nu este recomandat confecționarea de butași. În acest caz, trebuie monitorizate zilnic, trebuie tăiate plantele cele mai afectate, care nu dau semne de revenire, duse la distanța și arse, pentru a opri răspândirea, vă spunem asta din proprie experientă, metoda radicală și dureroasă pentru un producător.

Marcăm plantele selectate, care corespund tuturor cerințelor de mai sus și din ramurile tăiate confecționăm butași, cu o lungime de 10-15 cm, dar important să aibă 8-10 ochiuri, îndepărtăm frunzele sau vlăstarii laterali la primele 3-4 ochiuri, ce vor fi introduse în turba sau nisip, la înrădăcinat.

Dacă confecționarea butașilor se face din ramuri obținute în perioada vegetală, din tăierile de rărire, atunci se alege partea de ramură semilemnificată.


Snapshot - 12.jpg
Snapshot - 12.jpg (71.19 KiB) Viewed 189719 times
Snapshot - 13.jpg
Snapshot - 13.jpg (88.13 KiB) Viewed 189719 times
Snapshot - 14.jpg
Snapshot - 14.jpg (106.19 KiB) Viewed 189719 times
Emeric Kolbaszer - Plante goji, Arbusti goji, Butasi, Fructe proaspete si uscate (in curand), Frunze de Goji, Produse Goji

"Nu te enerva! Nu ma enerva!" - Nu fi lenes sa citesti articolele de pe forum inainte de a intreba ceva, sa nu ma repet ca un patefon vechi la care sare acul! :)

Intrebari si raspunsuri frecvente Goji
Importanta selectiei plantelor si formarii bazei genetice


Tel.: +40 744-893-033 - Trimite-mi un E-mail - Pagina Web - Forum - Pagina Oficiala Facebook - Galerie Video - Galerie Foto
User avatar
Emeric
Administrator
Administrator
 
Posts: 740
Images: 104
Joined: Mon Feb 17, 2014 1:25 am
Cash on hand: 9,831.61
Location: Ciuperceni, Satu Mare

WARNING

This thread has 21 replies

You must be a registered member and/or logged in to view this response.


Register or Login

 

Membrii inregistrati, va rugam sa folositi butonul POSTREPLY (RASPUNS) de mai sus, pentru a adauga un raspuns, pentru ca acesta este salvat in baza de date a forumului si astfel textele vor fi incluse in cautari la Search, Posturi Recente, etc. si face urmarirea posturilor si raspunsurilor mult mai usoara, deoarece sunt deja categorizate pe baza topicelor, pe cand comment-urile Facebook se pot cauta numai pe FB.. Multumim!

Vizitatori, ce nu au un cont inregistrat, folositi comment-urile Facebook de mai jos, dar recomandam sa va inregistrati si sa deveniti un membru al comunitatii noastre !

 

leave a comment

Return to Tutoriale - Tutorials

Who is online

Registered users: Bing [Bot]

Googlepage: GooglePullerPage
cron