Metoda inmultirii prin butasi cu mini-sere Pas cu Pas

[ Facebook comments]

Tutoriale si Pictoriale pas cu pas in cultivarea plantei Goji..

.

Moderator: bernard

Metoda inmultirii prin butasi cu mini-sere Pas cu Pas

PostAuthor: bernard » Sun Jun 15, 2014 10:08 am

Metoda inmultirii prin butasi cu mini-sere (Pas cu Pas)


Dragi colegi, tutorialul pt. azi, cum spune si titlul, e metoda inmultirii prin butasi (clonare) cu ajutorul mini-serelor :)

Procesul de imbutasire consta din taierea de parti de ramuri (preferabil laterali), si punerea acestora intr-un substrat inactiv (fara nutrienti), asigurand un mediu cu umiditate ridicata, de 70-80%.
Am spus ca substratul trebuie sa fie inactiv, sa nu contina nutrienti, deoarece, taieturile noastre noi nu au radacini cu ce sa absoarbe nutrientii, iar partea 'tulpinei' noi ce e in contact cu nutrienti intr-un mediu anaerob (fara oxigen) este dispus la infectii de mucegaiuri, cu mult inainte de a da radacini, asa zis, ucigand copilul inainte de nastere.. ASA NU :lol:

Substrate bune de folosit sunt pastilele jiffy precum si vata minerala Rockwool (grodan), dar si o combinatie de turba cu nisip si perlit este o optiune buna. Aceste cuburi sunt foarte eficiente in pastrarea umiditatii in jurul tulpinei, avand calitati de drenare si evaporare/aerare excelenta, factori ce contribuie in stimularea radacinilor, piatra noastra filozofala.. ASA DA :lol:

Scopul nostru e sa manipulam taieturile sa dea radacini cat mai repede (inainte de stabilirea mucegaiului competitor, damping-off, etc.) prin manipularea factorilor de mediu:

- asigurarea unui mediu de umiditate ridicata cu mini-sere
- aerisire de 2x pe zi, precum si gauri de aerisire (deschise constant) pe cupola mini serei
- praf sau gel de inradacinare poate ajuta acest proces - aceste produse contin hormoni de planta, foarte similara cu auxina (viewtopic.php?f=21&t=89), ce stimuleaza productia radacinilor, oricum inradacinarea se intampla si fara acesta
- cand substratul devine uscat udarea se face de jos in sus si nu invers, stimuland si mai mult inradacinarea

Este recomandat sa luam taieturile din ramuri în creștere din sezonul actual. Evitați material cu boboci de flori, dacă este posibil. Îndepărtați orice flori și boboci de flori.

Taiati butași din plante sănătoase, fără boală, de preferință de pe partea superioară a plantei.
Evitați să luați butași de la plante care prezintă simptome de deficienta de elemente minerale nutritive. Dimpotrivă, plantele care au fost fertilizate puternic, în special cu azot (care este necesară pentru creșterea vegetativă, producția de frunze, etc,), nu se va inrădăcina prea bine, in schimb ele au nevoie de mai mult fosfor.

Planta stoc să nu fie sub stres de umiditate. În general, butași luati de la plante tinere, inrădăcineaza în procentaj mai mare, decât butași luati de la plante mai în vârstă.

Butași din lăstari laterali de multe ori inrădăcineaza mai bine decât butași din lăstari terminali.

Butași sunt preparati din lastari noi suculenti si moi, cum incep sa se intareasca (sa se matureze). Lăstarii sunt potriviti pentru a face butași, atunci când acestea pot fi rupte cu ușurință atunci când îndoite și atunci când mai au o gradație de dimensiune pe frunze (frunzele cele mai vechi sunt mature în timp ce cele mai noi frunzele sunt inca mici).

Lastarii sunt foarte delicati și le trebuie îngrijire suplimentara pentru a le menține de la uscare. Evitati lastari slabi, subțiri, precum și, pe cele prea groase si grele.

Dimineata este cel mai bun timp pentru a taia butași, deoarece planta este umflata bine. Este important să păstrați butașii la rece și umed până când acestea sunt puse la locul lor.

Utilizați un cuțit de buzunar cu o lamă subțire ascuțita sau foarfece de gradina ascuțite. Intotdeauna dezinfectati cutitele si foarfecele cu alcool, 1 minut de lucru extra va poate economisii mii de dureri de cap si injuraturi :D

Depinzand de dimensiunea si starea plantelor, puteti lua o parte mai mare a ramurei,

CAM_0908 copy.jpg


din care puteti fabrica cativa lastari individuali:

CSC_0832r.jpg


CAM_0910 copy.jpg


sau butasi din butasi :)

CSC_0833r.jpg


Când taiem butașii, vom face o tăietură dreaptă în partea de jos și una de 45 de grade pe partea de sus, pentru a evita acumularea de apă și pentru a preveni putrezirea de vârfuri ale tulpinelor. Imediat după tăiere, cufundati in apa partea de jos pt. a evita embolismul in tulpina și lăsați-l stând în apă până la pasul următor.

CAM_0911 copy.jpg
User avatar
bernard
Administrator
Administrator
 
Posts: 1273
Images: 13
Joined: Mon Feb 17, 2014 1:42 am
Cash on hand: 22,687.67
Bank: 1,311.13

WARNING

This thread has 52 replies

You must be a registered member and/or logged in to view this response.


Register or Login

 

Membrii inregistrati, va rugam sa folositi butonul POSTREPLY (RASPUNS) de mai sus, pentru a adauga un raspuns, pentru ca acesta este salvat in baza de date a forumului si astfel textele vor fi incluse in cautari la Search, Posturi Recente, etc. si face urmarirea posturilor si raspunsurilor mult mai usoara, deoarece sunt deja categorizate pe baza topicelor, pe cand comment-urile Facebook se pot cauta numai pe FB.. Multumim!

Vizitatori, ce nu au un cont inregistrat, folositi comment-urile Facebook de mai jos, dar recomandam sa va inregistrati si sa deveniti un membru al comunitatii noastre !

 

leave a comment

Return to Tutoriale - Tutorials

Who is online

Registered users: Majestic-12 [Bot]

Googlepage: GooglePullerPage
cron